Riverview House

  • residential architecture
  • residential architecture
  • residential architecture
  • residential architecture
  • residential architecture

In The Trees

Riverview House is situated on a steeply sloped site, with large angophora gums at the top and bottom, part of an extensive forest in the adjacent valley. The building steps down the site in response to the slope and existing vegetation. The existing dwelling was demolished to allow for the creation of a new family home. The upper portion of the dwelling provides differing pedestrian and vehicular entry sequences that allow the visitor to appreciate the magnificent spread of the gums. The design solution enhances views of the trees without compromising privacy and western solar issues. Two pavilions, with living areas to the north and more private spaces to the south, flank the central entry. This program is maintained over each of the three levels and staggered ceiling and floor planes providing opportunities to articulate the space. A series of brick blade walls run down the hill, bisecting the site and separating bedroom and living spaces. Springing from these walls, separate skillion roofs provide passive solar access to all sections of the building. External decks and courtyards create varied internal-external connections. The living spaces lead to a suspended upper level deck that literally hovers amongst the tree canopies.