Randwick Apartments

Randwick Reborn

The Randwick Apartments project is a major refurbishment of two existing buildings on a busy corner site in Randwick.  The proposal amalgamates the two separate sites into one and combines the two matching modest two-storey double brick apartment buildings into a single block of 12.

The bones of the existing buildings were solid but the units were in poor condition, with no private outdoor space, no solar protection to openings and no buffering of the surrounding elements. The design solution was to maintain the two existing masonry buildings as a base and create a new lightweight upper level.

The new lightweight form floats over the base and wraps down the front and rear of the units to create new balcony zones. It stretches between the two buildings to incorporate a new common central stair and communal site entry. Louvres, screens and openings to balconies, all highlighted by a strong use of colour, punctuate the form.

The contemporary apartments significantly raise the living standards on the busy corner site. Maintaining and modifying the existing fabric as required, a sustainable and considered approach to the increasing need for apartment accommodation in the area.

3D Image by Architectural Images