• lewisham house
  • residential architecture
  • lewisham house
  • lewisham house

Going Up

The brief of the Lewisham House was to substantially increase the level of accommodation in a family home without decreasing garden area. This was to be achieved on a tight budget.  The single storey residence was retained and a new upper level added to provide the required accommodation.

The street is a mixture of one and two storey buildings. The new work transitions between the adjacent buildings to maintain a harmonious street elevation.

The floor plan was modified to relocate the main living spaces to the rear to provide access to the garden.  A central stair was added and a large void was also included which offers a strong sense of connection between the two levels. The void also provides light, ventilation and a heightened sense of space.

Building elements found in the adjacent heritage properties are reinterpreted and introduced in an abstract form. The new work contrasts with contemporary materials, colour and detailing providing a strong dialogue between new and old.

Award:

Marrickville Medal 2012 Commendation