Birchgrove House

  • residential architecture
  • Birchgrove house
  • Birchgrove house
  • Birchgrove house
  • residential architecture
  • residential architecture
  • residential architecture

Living in the Garden

Birchgrove House involved alterations and additions to a significant 1889 heritage-listed Victorian Regency residence. The design approach was to reveal and enhance the features of the original building to act as a backdrop to a new living pavilion sited within the rear garden.

The new pavilion is deliberately sited in the middle of the rear yard away from the existing building. It is designed as a garden room with glass to three sides. The separation creates a new private courtyard accessed directly off the refurbished kitchen. The courtyard also allows solar access to the rear rooms of the original dwelling.

Designed with one simple tilted roof form to provide access to light, cross ventilation and with a deep overhang to control the western sun. The roof is also used to capture water for reuse on the site.

The result is a carefully considered modification that enhances the character of the existing residence and provides an environmentally driven modern family home.

Another house by Melocco & Moore architects in the Balmain peninsula is the Balmain House