Balmain Apartments

  • Balmain Apartments
  • Balmain Apartments
  • Balmain Apartments
  • Balmain Apartments

Mirror Image

The Balmain ApartmentsĀ involved the creation of two semi-detached dwellings on a long narrow site. The street frontage faces north and the block slopes away to the rear with southern views to Pyrmont and the city CBD beyond.

The two apartments lie either side of a central dividing wall. Access down the sides of the building leads to entries located in the centre of the plan. To the north of this point the bedrooms are grouped under a pitched roof. The form of the building was driven by strict council regulations and responds to the double-fronted context of the area, whilst introducing contemporary finishes and materials. Parking is located under, with an entry partially concealed in the street elevation.

To the rear of the entry point the form of the building changes radically. Here the residence draws links to the maritime industrial buildings on the shorefront below. A series of saw-tooth roofs, opening up to the north, allow light to penetrate into the plan while allowing the visual focus of the main rooms to be orientated to the south and the views. An upper level loft houses the main bedroom and ensuite. This space has an easy but private connection with the double height living space below.

On the lower level the development is defined by masonry retaining walls to the boundary which cradle the lightweight upper storey . The kitchen is pulled away from the view but is connected via a long low section of joinery and associated skylight above, through the dining area and the living space and out to a deck with garden beyond. The southern glazed elevation allows the residence to connect with the garden from either level.