• Ashfield house
  • Ashfield house
  • residential architecture

Brick Bungalow

The Ashfield house was a typical suburban brick bungalow. It suffered from small dark rooms, poor connection to north light and no connection to the rear garden. The floor level of the house was raised well above that of the rear yard and the only access was via a single set of narrow concrete steps.

The house was transformed with the removal of the existing enclosed rear verandah and the addition of an open plan living, dining, kitchen pavilion to the rear. The new pavilion introduced a split level to the plan to lower the kitchen and living areas and lead them directly out onto a generous rear deck only a few steps above the rear garden.

The pavilion was built in face brick to connect to the existing face brick cottage.  A large projecting eave lined with timber battens allow filtered light into the living spaces whilst protecting from direct western sun.