• Artarmon House
  • Artarmon House
  • Artarmon House

Stepped Bungalow

Artarmon House is a 1930s bungalow on a large block of land. Situated within a conservation zone, it was imperative to maintain the fabric of the original building, particularly it’s streetscape elevation.  The rear yard also contained a number of mature trees, including a spectacular Tallowwood tree, at least 150 years old.

The existing residence was kept intact and a contemporary split level living pavilion added to the rear. This was connected back to the existing building by a low level corridor that slips in under the existing eave line.

The new pavilion houses the kitchen, dining and study on the upper level. These spaces overlook a double height living area that steps down with the slope of the site. Both levels open onto decks which connect back into the private rear garden.

The base of the new pavilion is solid and steps to follow the site. The upper section lifts and cantilevers around the roots of the huge Tallow tree to embrace the northern sun, the landscaped rear yard and the tree canopy.

For a similar conservation and heritage residential project, check out the Mosman House by Melocco & Moore architects.